Home » Richtlijnen voor het veilig gebruiken van de essentiële oliën

Richtlijnen voor het veilig gebruiken van de Young Living essentiële oliën.

De ” Do’s and Don’ts”

Therapeutisch kwalitatieve essentiële oliën zijn prachtig, ruiken heerlijk en kunnen heel veel op lichamelijk, geestelijk en spiritueel gebied. Echter “baat het niet dan schaad het niet” gaat bij essentiële oliën NIET OP. Het zijn super geconcentreerde oliën en daardoor ook erg krachtig. Behandel ze dus daarop met RESPECT!!!

Verdiep je in de materie of vraag advies bij een Therapeut. Boeken die jezelf kunt lezen zijn:

 • De App Reference Guide for Essential Oils
 • EODR (Essential oil desk reverence) wat mij betreft de bijbel voor essentiële oliën.
 • EOPR (Essential oil pocket reverence) een handig zakformaat boekje

 

Ga direct naar de dokter bij ernstige ziektes en verwondingen.             

 • Ga niet zelf diagnosticeren en of gebruik geen plantaardige producten voor aandoeningen die dokters advies en behandeling vragen!!!

Hou altijd een fles V-6 plantaardige samengestelde olie of een andere plantaardige olie als olijf olie of zonnebloem olie in de buurt als je de essentiële oliën gebruikt. Plantaardige           oliën verdunnen de essentiële olie als de huid naar aanvoelt en de huid geïrriteerd raakt.

 • Gevoeligheid van de oliën is erg persoonlijk.
 • Indien de huid rood wordt of te warm direct verdunnen met een plantaardige olie (V-6 samengestelde olie, zonnen of olijfolie is ook goed)
 • VERDUNNEN MET PLANTAARDIGE OLIE!!! NIET WASSEN MET WATER.
 • 1 nieuwe essentiële olie per keer aanbrengen op de huid en minstens 30 minuten wachten voordat je een nieuwe essentiële olie aanbrengt.
 • Zorg dat de flesjes met de essentiële goed dicht draait en dat je ze wegbergt op een koele donkere plek. Als je de oliën goed opbergt kun je ze vele jaren bewaren. Uitgezonderd Citrus oliën deze zijn meestal niet langer houdbaar dan een jaar. Voor deze oliën geld koel en donker bewaren des te meer
 • Houd essentiële oliën buiten bereik van kinderen. .
 • Gebruik geen essentiële oliën die rijk zijn aan menthol (zoals pepermunt) op de nek of het keel gebied bij kinderen onder de 30 maanden.
 • Vermijd direct zonlicht bij:  Citroen, Bergamot, Sinaasappel, Grapefruit, Mandarijn, White Angelica, Peace and Calming Stress-away en andere samengestelde oliën waar Citrus oliën inzitten deze kunnen huid irritatie veroorzaken of de huid donkerdere maken als de huid wordt blootgesteld aan direct zonlicht of UV light binnen 3 tot 4 dagen na  opbrengen.
 • Houd de essentiële oliën weg bij de ogen en stop ze niet in de oren. Pas op met essentiële oliën en contact lenzen. Zorg dat de oliën niet op je handen zitten als je de contactlenzen aanraakt. Oliën die veel Fenolen in zich hebben zoals; Oregano, Helichrysum, Kaneel, Tijm, Kruidnagel, Lemongrass, Bergamot, Thieves en Immupower kunnen de contactlenzen beschadigen en zo je ogen irriteren.
 • Sommige oliën kunnen in de ogen prikken of gevoelig zijn voor andere lichaamsdelen.
 • Indien essentieel oliën per ongeluk toch in je ogen terecht komen spoel dan direct met plantaardige olie zonnebloem of olijf olie(1 a 2 druppels). Raadpleeg hierna een Dokter maar voorkom dat er water en of farmaceutische oogdruppels in de ogen worden gedaan dit maakt het erger en kan je ogen beschadigen!!!
 • Essentieel oliën niet gebruiken op huid die beschadigd is door chemische verbranding!
 • Cosmetica, persoonlijke verzorgingsproducten en/ of schoonmaakmiddelen met synthetische ingrediënten doordringen verschillende huidlagen. Vermijd olie op deze plekken aan te brengen omdat de chemicaliën dieper de huidlagen in kunnen trekken en in vet of de bloedsomloop terecht kunnen komen.
 • Als het aanbrengen van essentiële oliën zorgt voor een naar gevoel, rode huid en of irritatie dan is dit vermoedelijk omdat de oliën gifstoffen, zware metalen, chemicaliën en parasieten uit het systeem werken. Kies ervoor om tijdelijk te stoppen om te voorkomen dat het lichaam te snel ontgift.
 • Zwangere vrouwen moeten met een dokter of therapeut overleggen of de volgende oliën NIET gebruiken voordat ze volgende essentiële oliën willen gebruiken  o.a Clary Sage (Scharlei) , Salie, Idaho Tansy, Jeneverbes, en Venkel, Wintergreen, Bonenkruid, Mirre, Tijm, Oregano, Kamfer, Thuya, Basilicum of Hysop.
 • Mensen die onder dokters behandeling staan, medicijnen gebruiken, een aandoening hebben zwanger willen raken, zwanger zijn of borstvoeding geven dienen advies te vragen aan een therapeut en of te overleggen met een arts voor gebruik van de essentiële oliën.
 • Mensen met epilepsie  en/of een hoge bloeddruk moeten overleggen met een therapeut of de dokter voordat ze essentiële oliën gaan gebruiken. Oliën die af worden geraden om te gebruiken zijn Hyssop, Venkel, en Idaho Tansy oliën.
 • Mensen met allergieën moeten eerst even testen op een klein stukje van de onderarm 30 minuten wachten en pas als dit verstreken en er geen reactie plaatsvind kun je het op andere plekken aanbrengen op het lichaam. De onderkant van de voeten is een van de veiligste en meest effectieve plekken om de essentiële oliën op aan te brengen.
 • Beperk het vernevelen van een nieuwe essentiële olie tot 10 minuten per dag.
 • De duur van het vernevelen hangt af van de grootte van de kamer/stal en de sterkte van de essentiële olie. In de regel in kleine ruimtes tot minder tijd/duur van sterke oliën dan milde oliën in een grote ruimte.
 • Stop geen onverdunde essentiële oliën direct in badwater gebruik een bad gel of zout als basis om als drager te dienen voor het badwater.
 • Essentiële oliën kunnen vlekken veroorzaken op de kleding let dus op dat je niet morst en je handen wast.
 • Essentiële oliën kunnen giftig zijn voor katten (net als alle chemische spray, luchtverfrissers en schoonmaakmiddelen.) Vernevel door om een essentiële olie in een ruimte waar de kat niet komt of laat de kat de ruimte weer in nadat de ruimte goed in gelucht, Als je niet zeker bent of een essentiële olie kwaad kan bij een kat. Geef een kat altijd de gelegenheid een ruimte te verlaten als er essentiële oliën worden verneveld. Bij twijfel niet doen of neem contact met mij op.
 • Bij essentiële oliën is het aller belangrijkste dat het om therapeutisch kwalitatieve essentiële oliën gaat. Kwalitatief therapeutische essentiële oliën zijn 100% zuiver zonder toevoegingen verdunningen en onder lage druk, lage temperatuur gedestilleerd. Dit is belangrijk omdat je op zijn minst essentiële oliën hebt die niet of slecht werkzaam zijn en in het slechtste geval kun je er ziek van worden.

DE MANIER VAN GEBRUIK DIE WORDT AANGEGEVEN ZIJN ALLEEN VAN TOEPASSING OP DE THERAPEUTISCHE KWALITEIT ESSENTIËLE OLIËN VAN YOUNG LIVING.

Disclaimer:  De informatie  die  gedeeld wordt in deze hand-out  is alleen bedoeld voor educatie . Deze producten zijn niet bedoeld om te diagnosticeren, behandelen, genezen of  voorkomen van een ziekte. Iedereen die ziek is een ziekte heeft of gewond is moet naar een arts. Het is niet de bedoeling dat men gaat zelf diagnosticeren.

Reverentie:  Young, N.D., Gary D. An Introduction to Young Living Essential Oils. Eleventh Edition, 2001.

Essential Oils Desk Reference. Compiled by Essential Science Publishing, Second Edition, July 2001.